Evalena Grane-Sandén, vikarierande arbetsförmedlingschef i Malmö. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Arbetsförmedlingen erkänner fel

1:54 min

Arbetsförmedlingen i Malmö bröt mot reglerna när de avregistrerade en hemlös kvinna som sökte jobb. Kvinnan anmälde själv saken till Justitieombudsmannen, JO, som nu riktar kritik mot Arbetsförmedlingen.

— Det är ett olycksfall i arbetet och vi beklagar det inträffade. Det är jättetråkigt att det har blivit så, säger Evalena Grane-Sandén som är vikarierande arbetsförmedlingschef i Malmö.

I juni förra året fick kvinnan av sin handläggare veta att hon inte längre skulle vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Det på grund av hennes sociala situation. Handläggaren tyckte inte att kvinnan kunde vara med i någon av de åtgärder som Arbetsförmedlingen kunde erbjuda.

Helt fel, tycker JO i ett beslut. Alla som har rätt att arbeta i Sverige har också rätt att vara inskrivna hos Arbetsförmedlingen och rätt att få hjälp med att söka jobb. Det håller också arbetsförmedlingschefen i Malmö med om.

— Vi har ju ett regelverk för det vi ska göra och hur vi ska skriva in personer. Vi har rutiner för allting och det här är känt av alla arbetsförmedlare idag, med något undantag tydligen, säger Evalena Grane-Sandén.

Enligt JO kan inte en enskild handläggare bestämma om en person ska vara inskriven som arbetssökande eller inte, den enda som kan göra det är den arbetslöse själv. Det här vet alla våra handläggare, säger Evalena Grane-Sandén som förutsätter att förmedlaren i det här fallet också vet det nu.

— Jag utgår från att han eller hon har haft ett allvarligt samtal med sin chef för jag vet att chefen är informerad och då har man säkert tagit tag i det här, säger hon.

Hur brukar det vara hos er annars, får man jobba kvar?

— Det beror på hur grovt felet är.

Och i det här fallet?

— Jag hoppas att det ska räcka med en tillsägelse för att personen ska förstå det som är felaktigt, säger Evalena Grane-Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista