1 av 2
Snart är den nya 750 ton tunga bron på plats i Bjuv. Foto: Lasse Olsson
2 av 2
Snart får Bjuvs centrum en ny stadsbild när den nya bron kommer på plats. Projektledare Jarl Gustavsson tror folk kommer få svårt att känna igen sig. Foto: Lasse Olsson
Bjuv

750 ton bro baxas på plats i Bjuv

2:11 min

Ett av landets hårdast belastade enkelspår korsar landsvägen mitt i Bjuv, men inte så länge till. Om ett par veckor stoppas alla tåg och en ny järnvägsbro sätts på plats och i framtiden blir det alltså planskild korsning.

Bjuvs centrum har varit en jättelik byggplats under ett år men den 13 augusti baxas den 750 ton tunga tågbron på plats och i september öppnas korsningen för trafik i två plan.

– Åttio tåg om dagen har varit en propp i trafiken och dessutom ganska farligt för barn som cyklar till skolan, men det blir bättre nu med separerade gång och cykelvägar säger Bjuvs projektledare Jarl Gustavsson.

Hela centrum byggs nu om med parker, grönstråk och modern stadsbild.

– Många känner nog inte igen Bjuvs centrum efter detta, det bli flera torg där man kan träffas, möjlighet att få olika arrangemang, torgdagar och så blir det ett grönare Bjuv säger jarl Gustavsson.

Den 13 augusti stängs tågtrafiken av och åkande mellan Helsingborg och Åstorp får åka buss, vilket skulle ha skett ändå eftersom banans kontaktledningar ska bytas. Också genomfartstrafiken för bilar stängs fram till mitten av september och det betyder en omväg på några kilometer.

Fotgängare erbjuds gratis bussar från ena till andra sidan samhället.

Bjuvsborna har tagit det stora bygget med jämnmod.

– Det har varit besvärligt med trafikstockningar bussförseningar och allmänt stökigt, men nu blir det fint när det äntligen blir färdigt säger Pamela Rosqvist som väntar med barnvagnen vid de nerfällda bommarna och tåget rusar förbi i rykande fart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista