Helsingborg

Många vårdanmälningar när skrivbord städas

1:31 min

Dödsfall efter att ha missat en hjärtinfarkt och missad akut syrebrist i hjärnan är några av de allvarliga misstag som Helsingborgs lasarett Lex Maria-anmält den senaste veckan.

Men den plötsliga anmälningsströmmen beror inte på en kvalitetskris.

Tre anmälningar för allvarliga brister har inkommit hittills mot Helsingborgs lasarett den senaste veckan, och enligt chefläkaren Görel Nergelius kommer de att bli många fler de närmaste dagarna:

– Vi har många på administrationen som städar ur sina skrivbord inför semestern, och då kommer vi ikapp med anmälningar på ärenden som inte hunnits med under vintermånaderna.

Problemet är enligt Görel Nergelius alltså inte att det kommer ovanligt många Lex Maria-anmälningar mot sjukhuset, utan snarare att administrationen inte hunnit med att registrera och anmäla de fel som begåtts på sjukhuset de senaste månaderna. Att man inte hinner utreda fel som begås kan i sig vara farligt, då brister i verksamheten kan finans kvar längre än nödvändigt, och orsaka risker för patienterna.

– Både personal här och socialstyrelsen vill se en lösning på det här så snabbt som möjligt, säger Nergelius.

Men att det nu kommer en våg av anmälningar i samband med att administrationen får tid att ”vårstäda” ser chefsläkaren som positivt:

– För oss är en Lex Maria-anmälan inte en anklagelse, utan snarare ett sätt för oss att se brister och förbättra verksamheten

Av de senaste dagarna anmälningar är det en som är särskilt allvarlig. En man som kom in akut med magsmärtor skickades hem med magmedicin. Mannen hittades död två dagar senare - läkarna hade missat hans hjärtinfarkt. I Lex Maria-anmälan skriver sjukhuset att man, precis som i alla de andra anmälningara, ska se över sina rutiner.

Att se över sina rutiner är ju lite av en standardformulering i sådana här sammanhang. Vad gör ni rent konkret för att något som det här inte ska hända igen? 

--  I det här fallet innebär det konkret att vi i fortsättning gör ett obligatoriskt EKG på patienter med den här typen av magbesvär. Jag förstår att ”se över sina rutiner” kan låta som en floskel, men vi är angelägna om att det också ligger en praktisk åtgärd bakom, säger Görel Nergelius.

Joachim Sundell

Joachim Sundell, reporter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

044-7751283
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista