Eslöv

Fritt fram för bostäder på omtvistat hotell

2:28 min

Efter en lång och infekterad kamp är det nu fritt fram för ägaren till hotell Stensson i Eslöv att bygga bostäder i hotellet. Länsstyrelsen har avslagit de överklaganden som har kommit in och därmed kan man gå vidare i planerna på att bygga om hotellet.

– Det har varit bra där innan i alla fall, för några år sedan. Då var man mer där inne på helgerna när det var diskotek, säger Eslövsbon Fidan Hasani.

Han vet inte så mycket om vad som händer inne på hotellet nu för tiden.

– Det kan vara trevligt med bostäder där, men jag vet inte om det blir så bra. Det är bra som det är nu, säger Fidan Hasani.

Det märks att frågan om att bygga om hotell Stensson är en i högsta grad känslig fråga.

– Då kan de ta kommunhuset också på samma gång, säger Solveig Håkansson.

Hon sitter med vännen och grannen Inga Johansson på bänkarna i skuggan på torget i Eslöv. De sitter precis framför hotell Stensson och den berömda trappan som har blivit en symbol för samhället.

Ägaren har sagt att hotellet är svårt att driva runt, det är för stort och har för få gäster. Efter många turer och överklaganden är det nu alltså grönt ljus för att bygga bostäder i hotellet.

– Tänk alla de som är ute och reser och hyr in sig där, var ska de ta vägen nu? undrar Solveig Håkansson.

– Vi tycker att det är bedrövligt, jag tycker inte om det. Det är så mysigt att sitta här och titta och sedan försvinner det och så har vi bara lägenheter här, fortsätter hon.

Du låter jättearg?

– Ja, det blir jag. Jag tycker inte om det, säger Solveig Håkansson.

Kommunalrådet i Eslöv, Cecilia Lind (S), blir rejält utskälld på torget i Eslöv. Hälsa henne att det hon gör är hemskt, säger Solveig Håkansson.

Många Eslövsbor skyller på kommunen som har godkänt att hotellet ska kunna byggas om. Men det är obefogad kritik, säger kommunalrådet Cecilia Lind.

– Vad ska vi göra? Vi kan inte gå in och stötta ägaren med miljoner varje år för att ha kvar ett hotell som inte har tillräcklig beläggning, säger hon.

Vad hoppas du att det ska bli av hotellet?

– Jag hoppas att det blir något som fortsatt är en prydnad för staden och att det blir väldigt fina och trevliga lägenheter. Det är jag övertygad om att det kan bli, säger Cecilia Lind.

Men nu är det ägaren som bestämmer vad det ska bli i hotellet?

– Ja, det är hans hus. Han begärde en detaljplanändring som vår byggnadsnämnd har gått med på och det är den som har blivit överklagad. Men länsstyrelsen har ju avvisat de överklagandena så nu är det fastighetsägaren som har bollen, säger Cecilia Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.