Kortspel på Kirsebergsanstalten förbjuds
Malmö

Interner får inte spela kort

1:46 min

De intagna på anstalten i Kirseberg i Malmö får inte längre spela kort på fängelset. Sedan i våras är det förbjudet med kortspel på anstalten och nu har det anmälts till justitieombudsmannen, JO, av en av de intagna.

– Vi tog ett beslut under våren att sluta tillhandahålla spelkort och inte heller möjliggöra inköp av spelkort via anstaltens kiosk, säger Anders Eriksson som är kriminalvårdschef på anstalten i Kirseberg.

– De kort som finns fasas ut och ersätts inte när de försvinner, säger Anders Eriksson.

"Det är rent ut sagt svineri, inget annat". Så står det bland annat i anmälan till JO från en av dem intagna på anstalten, som menar att kortlekar är en grundläggande sysselsättning i ett fängelse.

Men problemen med att de intagna spelar om pengar, ibland om stora summor, har blivit för stora, säger Anders Eriksson.

– Det medför skulder för den som förlorar och det medför skuldindrivningar. Det i sin tur innebär ordningsstörningar.

Vad då för ordningsstörningar?

– Det kan vara hot och våld eller andra typer av påtryckningar för att driva in de skulder som uppstår, säger Anders Eriksson.

Har ni haft sådana problem?

– Det har vi haft. Och det är en anstaltsproblematik som inte är helt ovanlig. Det kan till och med hända att anhöriga måste komma hit och lämna in pengar för att reglera skulderna, så det får följdverkningar som inte är bra, säger Anders Eriksson.

Många av de intagna är inte glada över förbudet. I anmälan till JO står också att det har blivit sämre stämning på anstalten sedan förbudet infördes och att den dåliga stämningen smittar av sig.

– Jag har ju förståelse för att man vill ha en aktiv fritid och ha något att göra och vi försöker ju naturligtvis att ersätta kortspelandet med andra typer av spelaktiviteter och andra typer av aktiviteter. För vi vill ju att de intagna ska vara aktiva, säger Anders Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista