Fängelseledningen menar att de intagna spelar om pengar, något som är förbjudet på fängelser. Foto:Scanpix
MALMÖ

"Kortspelsförbud kollektiv bestraffning"

Förtroenderåd: ”Vi har försökt resonera”
1:19 min

De intagna på anstalten i Kirseberg får inte längre spela kort på fängelset - och nu har anstalten anmälts till justitieombudsmannen. Adel, som har skrivit anmälan, menar att förbudet är kollektiv bestraffning.

– Vi har försökt resonera med dem, men de vill inte lyssna. De vill inte att vi ska spela kort överhuvudtaget, säger Adel, som är förtroenderåd för de intagna på avdelning tre.

Sedan i våras är det förbjudet med kortspel på anstalten. Ingen får ta in några kortlekar i fängelset och om personalen hittar några kort ska de slängas i soporna direkt.

Enligt fängelseledningen har det förekommit spel om pengar, något som är förbjudet på fängelser. Det ska även ha varit bråk när spelskulder ska drivas in. Men det här stämmer inte, säger Adel, som är förtroenderåd för de intagna på avdelning tre. Enligt honom har det inte förekommit vare sig bråk eller spel om pengar.

– Jag vet att det inte är så. Det är inte att jag tror, utan jag vet att det inte är så. De vill inte att vi ska spela kort och jag vet inte varför de förstorar en liten grej.

Adel menar att kortleken är en grundläggande sysselsättning i fängelset eftersom det inte finns så mycket annat att göra om dagarna när de slutat jobba eller gå i skolan. Han vet inte om hans JO-anmälning kommer att resultera i någon förändring, men han hoppas att fängelset ska sluta med kollektiv bestraffning.

– Ta det med de personer som håller på med det och kör inte över alla. Vi vill att de ska följa kriminalvårdens lagar och sluta hitta på egna regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".