Malmö

Många halsbandsryckningar i år

Polisen: ”Ett utbrett fenomen”
1:29 min

I dag vid lunchtid ägde ännu en halsbandsryckning rum i Malmö. Hittills i år har polisen i Malmö fått in över trettio anmälningar om liknande brott.

De senaste dagarna har två personer gripits misstänkta för den senaste tidens halsbandsryckningar i Malmö. En teori som polisen har är att det höga guldpriset i kombination med stadens många guldhandlare skapat lönsamhet för halsbandsryckarna. Stora skillnader mellan de olika anmälningarna tyder också på att det finns fler gärningsmän ute på gatorna.

– Vi har kommit fram till att det handlar om flera olika konstellationer. Det är ett utbrett fenomen, säger Anna Gustafsson vid Malmöpolisens kriminaljour.

När det gäller de så kallade åldringsbrotten är Malmöpolisen i år uppe i 55 anmälningar. Den senaste tiden har gärningsmännens strategi varit att lura sig in hos äldre människor med hjälp av falsk hemtjänstlegitimation, för att sedan stjäla deras värdeföremål. För de här brotten har polisen ännu inte lyckats gripa någon och man ber allmänheten att vara vaksam.

– De som utsätts för de här brotten har kanske svårt att se och kommer inte ihåg vad som skett och då måste de som finns runtomkring vara väldigt vaksamma, säger Anna Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".