Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Uppsåtet huvudfråga i vansinnesfärden

Försvarsadvokat:”Han menar att han var oaktsam men inte haft uppsåt”
2:28 min

Idag började rättegången mot den 20-årige man som är misstänkt för att ha kört ihjäl en cyklist i samband med en biljakt i centrala Malmö i juni. Mannen är bland annat misstänkt för dråp och mordförsök.

När förhandlingarna inleddes i Malmö tingsrätt så leddes 20-åringen in i rättssalen, han satte sig ner bredvid sin advokat och tittade ner i bordet. Och så satt han nästan hela tiden när åklagaren la fram sin bild av vad som hände eftermiddagen den 12 juni.

Enligt åklagaren var 20-åringen påverkad av cannabis när han försökte köra på två poliser för att sedan köra i hög fart genom centrala Malmö. Under färden ska han ha kört på tre cyklister, en av de en man i 60-årsåldern som inte överlevde.

– Att köra på detta viset mitt i centrala Malmö klockan fem, när folk är på väg hem från jobbet, det menar jag tyder på att man inte tänker så mycket på hur andra människor kan drabbas av ens framfart, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson.

Vad har du för bevis på att det har gått till så som du menar att det har gått till?

– Det är ju det som ska redogöras för nu under de här dagarna. Det är ju en muntlig bevisning och folk som har sett vad som har hänt och vad som inte har hänt, säger Mårten Alvinsson.

Under dagens förhandlingar berättade försvaret att 20-åringen nekar till att ha försökt köra på poliserna men att han erkänner att han kört på två av cyklisterna. Däremot nekar han till att han haft uppsåt att köra på någon alls. Och det är just uppsåtet som kommer att bli den stora frågan i det här målet.

– Han medger att han naturligtvis har varit oaktsam när han har färdats i den här bilen på det här sättet, men han har inte haft uppsåt och han har inte heller varit likgiltig inför om folk skulle omkomma eller bli skadade i samband med det här, säger advokat Magnus Hermansson som företräder 20-åringen.

Det var just det ni påpekade i en av åtalspunkterna, när det handlade om likgiltighet. Varför är det så viktigt för er?

– Det har naturligtvis att göra med rubriceringen av de brott han är åtalad i. Hur mycket han faktiskt har brytt sig om vad konsekvenserna av hans handlande blir, säger Magnus Hermansson.

Under dagens förhandlingar visade åklagaren bland annat upp bilder på fynd som har gjorts på platser där 20-åringen har kört. Det handlar bland annat om de två cyklar som blivit påkörda, intyg från rättsläkare och Statens kriminaltekniska laboratorium.

Rättegången pågår hela veckan och bland annat ska ett stort antal vittnen som har sett biljakten genom centrala Malmö höras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".