Projektledaren Malena Bendelin. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Nordväst

Skåningar och skottar i odlingsutbyte

Projektledare:” Finns massa olika sätt att samarbete”
1:24 min

Nordvästskåningar ska lära av skottar och tvärtom. Det är målet med ett EU-projekt kring småskalig livsmedelsproduktion som pågår sen en tid tillbaka. Som ett led i det åker ett tjugotal skånska företagare till Skottland på torsdag för erfarenhetsutbyte

Det är småskaliga livsmedelsproducenter från Höganäs, Landskrona, Helsingborgs och Svalövs kommuner som åker. Procenter med som sysslar med allt från potatis- och tomatodling, té och kryddor till nöt - och lammuppfödning.

Skåningarna åker till regionen Argyll and the Islands i västra Skottland och tanken är att man ska hämta inspiration och lära sig av hur småskalig livsmedelsproduktion fungerar där. Det kan till exempel handla om marknadsföring och hur producenterna och handeln samarbetar. Skottarna kommer sen att göra besök i Sverige om ett par månader för att lära mer om hur vi arbetar här.

Meningen är också att de svenska producenterna ska använda de nya erfarenheterna för att arbeta mer tillsammans på hemmaplan. För i dag är de små producenterna inte alls lika bra på samarbete som det storskaliga jordbruket, säger projektledaren Malena Bendelin.

- Inom det lite mer renodlade jordbruket samarbetar man i olika medlemsorganisationer, säger hon. Inom den lite mer småskalig livsmedelsproduktionen så är det inte lika naturligt. Därför finns det ett intresse och ett stort behov av gemenskap på olika sätt och vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".