Jamil Ayyad har inte rätt till någon ledighet under sin etableringsperiod. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Nyanlända flyktingar nekas ledighet

Jamil Ayyad: ”Vill ha tid med barnen och familjen”
1:38 min

Nyanlända flyktingar som kommit hit efter etableringsreformen får ingen ledighet under den tid de följer en etableringsplan. Bland SFI-eleverna i Kristianstad upplever många det som orättvist och utmattande att gå i skolan hela året utan ledighet. Lärarna menar att det riskerar att försämra inlärningen.

– Jag vill ha tid med mina barn och min familj, att vi kan umgås med varandra speciellt när barnen är lediga. Jag behöver paus för att kunna ladda upp, jag tänker hela tiden på mina barn och de frågar efter mig också, berättar Jamil Ayyad från Palestina.

Jamil Ayyad är en av flera elever på SFI i Kristianstad som har svårt att koncentrera sig och hitta motivationen. Han har åtta barn hemma som han knappt hinner träffa och det får honom att må dåligt.

– Jag tycker det är konstigt att alla andra får vara lediga och träffa sin familj under sommaren medan vi måste gå i skolan, säger Nabil Al Badari som kommer från Irak.

Sherin Alhallaq säger att hon har svårt att koncentrera sig på lektionerna, hon saknar att få vara ute och inte behöva tänka på skolan, att kunna koppla av i alla fall ett litet tag.

Men någon ledighet eller avkoppling ingår inte i etableringsreformen som trädde i kraft den första december 2010 då Arbetsförmedlingen tog över omhändertagandet av flyktingar. Tidigare var det Migrationsverket och kommunerna som tog hand om de nyanlända under deras första tid i landet.

För att få någon etableringsersättning från Arbetsförmedlingen måste de nyanlända flyktingarna vara sysselsatta under hela den tid deras etableringsplan sträcker sig, i praktiken i upp till två år.

Deras kollegor som kom till Sverige innan etableringsreformen trädde i kraft, eller av andra skäl än flyktingskäl, har möjlighet att vara lediga under några veckor i sommar när SFI håller stängt. Då måste de nyanlända flyktingarna istället vända sig till Eductus eller Lernia som är några av etableringslotsarna Kristianstads kommun har upphandlat.

Flera lärare på SFI i Kristianstad kan inte förstå hur de nyanlända ska kunna lära sig svenska om de inte får möjlighet att smälta den nya kunskapen och alla nya intryck. Men de anser också att de nyanlända måste få ha tid med sina familjer för att må bra och kunna fokusera sig på skolan.

– De tycker det är jätteorättvist, många har ju barn och familjer och då får inte barnen heller semester. De behöver en paus och att få vila, det finns mycket forsking som tyder på att man behöver paus i sin inlärning för att saker och ting ska landa, säger Eva-Lott Ahl, lärare på SFI.

Jamil Ayyad som varit i Sverige i sju månader är på SFI under förmiddagen och på Lernias verksamhet på eftermiddagen under sommaren.

– Jag har svårt att förstå på lektionerna när jag inte får vara ledig, jag blir så trött, säger Jamil Ayyad.

Förutom effekterna på inlärningen menar Eva-Lott Ahl att de nyanländas ofta traumatiska förflutna gör att de behöver få vara lediga.

– De har mycket trauma med sig, många hemska upplevelser och splittrade familjet. De är flyktingar, de är inte arbetskraftsinvandring, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".