Hudläkare Agneta Troilius tycker att det är falsk marknadsföring att säga att hårborttagningen tar bort allt hår. Foto: Azar Akbarian/P3 Nyheter
Skåne

Hårborttagning håller inte vad den lovar

Många kliniker och skönhetssalonger erbjuder sina kunder permanent hårborttagning men det är inte alltid behandlingen med laser eller IPL verkligen gör att allt hår försvinner.

Agneta Troilius är hudläkare med laserkirurgi som specialitet på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Hon tycker att patienterna får falsk marknadsföring.

– De kan få intrycket av att allt hår försvinner och det gör det inte alltid. Utan det är kanske från att det är tjockt hår så blir det tunna fjuniga hårstrån, som är lättare att ta bort och du behöver inte ta bort de så ofta.

Permanent hårborttagning ger 134 000 träffar på Google. "Lider du av kraftig oönskad hårväxt kan du välja att göra permanent hårborttagning", informerar en klinik.

Hélène Wolff har varit överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är nu klinikchef privat. På frågan om behandlingarna är permanent hårborttagning säger hon:

– Nej det är det inte. Det är helt solklart så.

Förra året gjordes över 15 000 behandlingar för att ta bort hår med laser och intensivt pulsat ljus IPL. Men det är inte alltid allt hår försvinner. Det blir i stället minskad hårtillväxt. Att det ändå kallas permanent hårborttagning hoppas Agneta Troilius beror på okunskap.

Hélène Wolff tror att det är mer medvetet från klinikernas sida.

– För de köper en dyr apparat och de vill tjäna pengar, då är det enkla budskap.

Azar Akbarian

azar.akbarian@sverigesradio.se 

#link=323246#

#link=335479#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista