1 av 2
En SK-60 på sin tillfälliga vistelse i Ljungbyhed. Foto: Lasse Olsson/SR
2 av 2
Flygledare Per Brodd blickar ut över Ljungbyhed där han en gång själv skolades. Foto: Lasse Olsson/SR
Klippan

Krigsflygskolan tillbaka på Ljungbyhed

"Vi ska inte störa för mycket"
2:02 min

Det surrar i luften ovanför Ljungbyhed idag och det blir mer ljud över Skåne flera veckor framöver när flygvapnets flygskola med 23 pilotelever från Malmen i Linköping tillfälligt flyttar tillbaka till Ljungbyheds flygplats under några veckor. Det är fjorton år sedan krigsflygskolan flyttade från Ljungbyhed så återseendet blev hjärtligt.

Det är skolflygplan SK-60 som fortfarande används och på banan här står nu tiotalet plan och några är i luften. Och visst kommer vi skåningar att märka av det.

- Det hoppas jag verkligen. Vi kanske inte låter så mycket längre, men vi kommer att synas. Vi ska göra allt vi kan för att inte störa för mycket säger flygläraren och säkerhetschefen Per Brodd

Det startar en revolution för försvarets piloter den här veckan med just den här utbildningen. För när nästan alla världens andra piloter mäter höjd i fot och fart i knop så har våra piloter haft metersystemet. Nu blir det ändring.

- Man får en effektivare utbildning för att senare kunna flyga JAS och andra helikoptrar.

Mottagandet har varit varmt. Och inte minst för Brodd är det ett kärt återseende.

- Och för min del är det ju att återuppliva gamla minnen. Jag flög ju här på skolan 1980, så hjärtat klappar lite extra säger Per Brodd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".