Sommaranställde Måns Magnusson vid tavlan. Foto: Maria Pettersson/Sveriges Radio
lund

Han sommarjobbar som mattegeni

Sommarjobbare: ”Verkade vara en bra möjlighet”
2:43 min

Kommunalanställda gymnasieelever får lön för att räkna matte. Det är ett annorlunda sommarjobb på skolan Spyken i Lund, som skapats för att stimulera de elever som är särskilt begåvade i matematik.

En av de anställda är Måns Magnusson som till hösten börjar tredje året på naturvetenskapliga linjen.

– Jag är intresserad av matematik och tyckte att det verkade vara en bra möjlighet att lära mig mer och samtidigt tjäna lite pengar, säger Måns Magnusson.

50 kronor i timmen tjänar han på att lösa svåra mattetal. Alltså samma lön som alla andra kommunala sommarjobb i Lund. Det var ett 20-tal elever som sökte och sex som fick jobbet. Detta är en satsning för att stimulera de elever som är särskilt begåvade i matematik, som vill ha högre utmaningar än gymnasienivån.

Måns Magnusson har precis som sina kollegor ett särskilt stort intresse för matte och tycker att det är bra att kunna förena nytta med nöje trots att det är sommarlov. Under tre veckor arbetar ungdomarna heltid med att studera matte. Kristian Strid är gymnasielärare i matematik och fysik, och han undervisar de sex ungdomarna i avancerad geometri.

– Det kan vara bra dels för att de ska få chansen att förbättra sina resultat på tävlingar. Och även är tanken att dom ska sprida ut sina fördjupade kunskaper till de andra eleverna, säger Kristian Strid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".