Jan Andersson, (S)-ordförande i Helsingborg tycker att frånvaron är alldeles för hög. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Politiker skolkar från kommunfullmäktige

Politiker: ”Sitta och lyssna kan man ju också göra hemifrån”
2:59 min

Vänsterpartiets politiker i Helsingborg har 44 procents frånvaro från kommunfullmäktigemötena. Också Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är bland de partier som har högst frånvaro.  

– Alla måste vara närvarande tycker jag. Vi måste prata med dem som inte är det så att de skärper sig. Kandiderar man för att sitta i kommunfullmäktige och blir invald så är det självklart att man ska komma dit, säger Daniel Mena, ordförande i Vänsterpartiet i Helsingborg.

Helsingborgs kommunfullmäktige består av 65 ledamöter och 36 ersättare och har sammanträde en kväll i månaden. Alla får en fast månadspeng på 1140 kronor, en så kallad inläsningsersättning, för att läsa på kring bland annat förslag. Kommer man på kommunfullmäktigemötet får man ytterligare 300 kronor.

En undersökning som Helsingborgs Dagblad gjort visar att var sjätte politiker har en frånvaro på 27 procent eller mer och partier som har högst frånvaro är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Man kommer de gånger man ska tjänstgöra. Sitta och lyssna kan man ju också göra hemifrån, säger sverigedemokraten Liz Edman.  

Ordföranden i Socialdemokraterna i Helsingborg, Jan Andersson, är kritisk till hur situationen ser ut.

– Jag tycker det är alldeles för hög frånvaro och vi måste diskutera det inom partiet med de ledamöter som har alldeles för hög frånvaro, säger han till P4 Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".