Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
malmö

15 års fängelse för gatuköksmord

Åklagare: ”De är beväpnade och de agerar i samförstånd”
1:56 min

Tre män dömdes idag till 15 års fängelse för ett uppmärksammat mord vid ett gatukök i Malmö för snart ett år sedan. Fallet är det första av de många dödsskjutningarna i Malmö de senaste åren som lett till åtal och dom.

Det var en ren avrättning då en 19-årig man sköts till döds med nio skott på en halv meters avstånd utanför ett gatukök i Malmö, menar åklagaren.

– Det är att man söker upp offret beväpnade, att man konfronterar honom och vill få med honom och när han inte följer med så tar man ganska omgående upp ett vapen och skjuter honom på mycket nära håll, säger kammaråklagare Lena Körner.

19-åringen satt vid ett av gatukökets bord när fyra män dök upp och började skjuta. Åklagaren hade yrkade på 18 års fängelse för mord - nu blev det 15 år. Två vapen användes, men de har inte påträffats. De tre männen som nu dömts är släkt med varandra och kriminellt belastade. Mordet är enligt polisen en i raden av uppgörelser mellan kriminella i Malmö. En av de fyra som åtalats släpptes ur häktet efter rättegången och frias nu av tingsrätten.

Ett vittne har kunnat peka ut männen och en kartläggning av mobiltrafiken mellan de dömda männen visar att de befann sig i närheten av brottsplatsen och ringde många samtal före skjutningen, men att samtalen upphörde i samband med skjutningen.

– De är beväpnade och de agerar ju i samförstånd. De går fram tillsammans, ställer sig på nära håll, pratar med personen, konfererar sinsemellan. Sedan finns det ju två vapen och man lämnar platsen tillsammans, och då menar vi på att det är tillräckligt för att det ska anses att var och en har medverkat i lika stor omfattning, säger kammaråklagare Lena Körner.

Tingsrätten skriver bland annat i domen att männen ljugit om var de befunnit sig vid tillfället och att utredningen visar att de utfört mordet i samförstånd. Rättegången och de fällande domarna mot männen är ett resultat av polisens Operation Alfred, en kraftsamling riktad mot den grova brottsligheten i Malmö.   

Åtta personer har dödats under de senaste årens skjutningar i Malmö och polisen uppger att fler åtal är att vänta inom kort. I minst hälften av fallen uppger polisen att man har en misstänkt gärningsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".