Malmö Högskola har fler kvinnliga professorer än andra lärosäten, men än är inte målen nådda. Foto: Tor Johnsson/Scanpix
Malmö

Många kvinnliga professorer på MAH

"Vi har ett bra utgångsläge"
1:43 min

Malmö Högskola har högst andel kvinnliga professorer bland alla universitet och högskolor i landet.

Andelen kvinnliga professorer fortsätter öka på lärosäten runt om i landet. Statistik från Högskoleverket och Statistiska Centralbyrån visar att andelen har ökat med 15 procent mellan år 1995 och 2011. Malmö högskola har högst andel kvinnor, 38 procent, bland professorerna.

– Jämställdhet mellan könen handlar ju om att som arbetsgivare aktivt arbeta för att båda könen har möjligheter till utveckling. Det handlar om ett kvalitativt arbete som måste drivas hela tiden, säger Stefan Bengtsson som är rektor vid Malmö Högskola.

Men trots att Malmö Högskola ligger i framkant så har man fortfarande inte nått sitt mål på en helt jämn könsfördelning.

– Vi vill eftersträva balans mellan könen vilket ju gör att vi vill ligga kring femtio procent. Så vi har en liten bit kvar, men vi har ett bra utgångsläge, säger Stefan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".