Malmö högskola. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Malmö

Högskolan vill inte bli hyresvärd

"Vi vill inte vara en fastighetsaktör"
1:23 min

Inför höstterminen har Malmö högskola antagit fler studenter än någonsin, och många av dem kommer till staden utan någonstans att bo. Men att hyra ut fler bostäder i egen regi är inte aktuellt.

Malmö högskola är ett av nio svenska lärosäten som fått tillstånd av regeringen att hyra ut bostäder i egen regi till svenska studenter. Ett annat är universitetet i Lund, där man jobbar aktivt för att hitta fler bostäder, så att man så småningom kan börja med uthyrning även till svenska studenter. 

Men att blockförhyra ett större antal lägenheter för att sedan hyra ut dem till studenter i korta perioder är dyrt. I Malmö finns än så länge inga planer på att utöka högskolans bestånd på knappt tvåhundra blockförhyrda lägenheter.

– Ambitionen är inte att växa och bli stor, i dagsläget vill vi inte vara en fastighetsaktör i Malmö, säger Therese Löfgren som är bostadsadministratör på Malmö högskola.

Istället försöker högskolan att hjälpa nytillkomna studenter på andra sätt. Till exempel genom att förmedla bostäder på sin hemsida, alltifrån rum hos privatpersoner till hyresrätter i andrahand.

– Vi har tagit ansvaret men tolkat det på ett annat sätt. Vi försöker hålla blockförhyrningen på en ganska liten nivå, säger Therese Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".