Rektorer Elsa Hansen och Sofie Hardenstedt på Augustenborgsskolan i Malmö Foto:Edina Hrustic/Sveriges Radio
Malmö

Lärare flyr dåliga löner

"En ökad rörlighet i hela staden"
1:23 min

Rörligheten bland lärare i Malmö blir allt större, och många hoppar mellan jobb i stadsdelarna eller söker sig till kranskommuner som erbjuder högre löner. Det tycker Elsa Hansen som jobbar som rektor på Augustenborgsskolan, där tio lärare precis slutat på grund av just låg lön.

– Det ser jag när jag ska anställa folk. Lärarna kommer då från andra skolor men skolorna kan inte släppa dem för att de behöver rekrytera nya. Det har blivit en dominoeffekt här.

Elsa Hansen har jobbat som rektor i Malmö i flera år och säger att personalomsättningen blivit större på senare tid.

Sofie Hardenstedt som också är rektor på Augustenborgsskolan där totalt femton lärare slutade under förra läsåret instämmer.

– Den upplevelsen som vi har är att det är en ökad rörlighet i Malmö stad och vad den beror på vet jag inte.

Enligt Elsa Hansen är det de låga lönerna som spelar in när lärare söker sig vidare både till andra stadsdelar och kranskommuner.

Medellönen i Malmö är idag 26300 kronor, men ibland är det flera tusenlappar i skillnad mellan stadsdelar och kommuner.

Rektorer försöker hjälpas åt för att behålla lärare, och Sofie Hardenstedt säger att man nu hoppas att den nya lönerevisionen som är på gång kan jämna ut skillnaderna.

– Den är på central nivå just nu och vi ser fram emot att se vad den avtalsrörelsen ger och vad vi sedan har att jobba med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".