Advokat Urban Jansson. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Landskrona/Lund

Misstänkt systermördare omhäktad

Advokat: ”Det är möjligt att vi överklagar”
2:14 min

I snart fyra månader har den 17-årige pojke som är misstänkt för mord på sin syster i Landskrona suttit häktad. I dag förlängdes häktningen i ytterligare två veckor.

– Ett barn ska inte sitta häktad lika länge som en vuxen, men var den gränsen går är en väldigt svår bedömning. I andra vågskålen är det här ett väldigt allvarligt brott. Här är en ung människa som har blivit mördad. Vi tar med i bedömningen om utredningen går framåt. Det har jag frågat åklagaren och åklagaren har lämnat uppgifter som tyder på att det ändå händer någonting, sa chefsrådman Nils Petter Ekdahl som fattade häktningsbeslutet i dag.

17-åringen som nu varit häktad i snart fyra månader sitter på den särskilda ungdomsavdelningen på häktet i Malmö. Hans försvarsadvokat Urban Jansson vill att han ska släppas, vilket ändå skulle innebära inlåsning eftersom han är omhändertagen enligt Lagen om vård av unga. 

Urban Jansson ska nu diskutera med pojken om dagens häktningsbeslut ska överklagas. Under sommaren överklagade han ett tidigare häktningsbeslut till Högsta Domstolen, men utan att få rätt. 

– Det är möjligt att vi prövar ändå. Nu börjar ju skolorna. Det är det som jag menar väger tungt nu. Han ska inte behöva tappa ett helt läsår. Han är trots allt inte dömd för någonting, säger Urban Jansson.

Systermordet

Många har lagt blommor och tänt ljud vid platsen där en 53-årig kvinna hittades mördad i tisdagskväll. Foto: Erik Appelberg

Han är 17 år och dömd för att ha mördat sin syster. Följ Sveriges Radios rapportering om den tragiska händelsen i Landskrona i april 2012 då en 19-årig kvinna miste livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".