Malmö

Fortfarande flera olösta mord

Anna Bubenko rapporterar
1:37 min

Tre personer åtalas i dag i mordutredningen om en 48-årig man som sköts ihjäl i en bil på Fosievägen i Malmö den 31 januari. Men flera av de uppmärksammade morden i Malmö är fortfarande olösta.

Åklagare Anna Palmqvist lämnade nu på förmiddagen in åtalet. Hon åtalar en 53-årig man för att ha anstiftat mordet, en 21-årig man för att ha utfört det och en 20-årig kvinna för att ha hjälpt mördaren efteråt genom att ge honom husrum och hjälpa honom att undanröja bevis. Av åtalet framgår att den 48-årige mannen sköts med sex skott i huvudet, bålen och armen. Åklagaren kommer att kalla 16 vittnen till rättegången.

Åtalet i dag i dag är det andra i de nio mordutredningar som ingår i Malmöpolisens Operation Alfred.

I förra veckan dömdes tre män till 15 års fängelse för mordet på en 19-åring vid ett gatukök på Lönngatan för ett år sedan. Senare i höst väntas åtal i utredningen om mordet på en man som sköts utanför en videobutik på Kantatgatan den 3 januari.

I ytterligare en utredning finns misstänkta personer. Det gäller mordet den 24 november på en gängledare som sköts ihjäl inne på ett taxikontor på Volframgatan. Där dröjer åtalet eftersom polisen väntar på att den misstänkte mördaren ska gripas utomlands. Med åtalet som väcks idag om mordet på Fosievägen den 31 januari är det alltså i fyra utredningar som antingen lett till åtal eller dom, eller där det finns misstänkta.

Men fem mord är fortfarande olösta. Det gäller utredningen om mordet på en man som sköts ihjäl på parkeringen vid Sibbarps kallbadhus i maj förra året. Det mycket uppmärksammade mordet på 15-årige Ardiwan Samir på Ramels väg på nyårsafton är fortfarande olöst, liksom de båda morden i december: ett då en man som renoverade ett café på Falsterbogatan sköts ihjäl och ett där en taxichaufför mördades av maskerade män inne i en föreningslokal på Västanforsgatan. Mordet på en polsk man som sköts på en äng i Borgeby är också olöst.

Samtidigt har fyra kvinnor och en man mördats i Malmö sedan årsskiftet. I samtliga fall handlar det om det polisen kallar relationsvåld. Ett av fallen har lett till dom. En man som högg ihjäl sin tidigare sambo i stadsdelen Lugnet i februari dömdes i juli till livstids fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".