Håkan Ringström, sälj - och produktchef för tidningarnas digitala avdelning i Skåne. Foto: Joachim Sundell/Sveriges Radio
Skåne

Skånska webbtidningar tar betalt

Chef: ”Arbetet pågår”
1:39 min

Kristianstadsbladet, Ystad Allehanda och Trelleborgs Allehanda inför nästa år betalvägg på sina hemsidor. Läsare kommer behöva lösa prenumeration eller betala extra för att få tillgång till allt material på tidningarnas hemsidor.

– Vi vill göra skillnad på den som är betalande och trogen kund, och den som är så kallad gratisläsare, säger Håkan  Ringström är sälj - och produktchef för tidningarnas digitala avdelning i Skåne.

 Förändringarna har varit på gång en längre tid och  förra året införde ägaren Gota Media betalsidor på Blekinge Läns Tidning och Sydöstran. Ägarna är nöjda med resultatet, och kommer att införa det på de skånska tidningarna gradvis under nästa år.

Exakt hur det ska se ut är inte klart, men exempelvis material som reportage, krönikor och analyser är exempel på sådan som kan komma att kosta pengar att läsa.

Enligt Håkan Ringström är det sådant material som nu inte alls publiceras på webben i de tre skånska tidningarna, som kommer att kosta.

Det som man nu kan läsa på tidningarnas hemsidor kommer inte att kosta något i framtiden heller, säger Skånemedia.

Tror ni att det här är framtiden för nyheter på webben?  

– När webben startade var det ingen som insåg hur stort det skulle bli, hur stor del av läsarna som skulle ta del av nyheter via webb, säger Håkan Ringström, på Gota Media. Så här gäller det att göra om och göra rätt, helt enkelt, avslutar han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".