Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Sverige/Danmark

Öresundare ekonomi växer fram

"Jättepotential för en mer balanserad arbetsmarknad"
1:14 min

Många danskar kan tänka sig att jobba i Sverige. Det är första gången som Öresundskommittén gör en undersökning om integrationen mellan länderna. Viljan att resa över sundet för att arbeta kan enligt Finn Lauritzen, som är direktör på Öresundskommittén, vara en indikation på hur de både länderna har klarat sig ur finanskrisen.

Just resultatet som visar att många danskar vill pendla till Sverige är som överraskar allra mest.

– Siffrorna visar att det finns en jättepotential för en mer balanserad arbetsmarknad än vi har i dag, där det ju helt övervägande är folk från Malmö som pendlar till Köpenhamn, säger Finn Lauritzen, direktör på Öresundskommittén.

Det är 1 500 skåningar och danskar som har svarat på frågor kring bland annat resvanor och språkkunskaper. I undersökningen svarade 43 procent av danskarna att de skulle kunna tänka sig att söka jobb i Sverige ifall de var jobbsökande i dag. 57 procent av svenskarna kan i sin tur tänka sig att söka jobb i Danmark.

Viljan att resa över sundet för att arbeta kan enligt Finn Lauritzen vara en indikation på hur de både länderna har klarat sig ur finanskrisen.

– Sverige har kommit snabbare ut ur finanskrisen än Danmark och arbetslösheten som tidigare var högre i Skåne än i Köpenhamn är nu nästan densamma som där. Ekonomierna har jämnats ut och det tror jag är den viktigaste förklaringen, säger han till P4 Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".