Dag Hammarskjölds Backåkra Foto:Christian Lagebrant/Sveriges Radio
Backåkra

Kampen för att återöppna Backåkra fortsätter

Riksdagsledamot: ”Jag blir upprörd och jag blir besviken”
1:18 min

Socialdemokraten Kent Härstedt från Helsingborg fortsätter sin kamp för att Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Skånes sydkust ska bevaras och åter kunna ta emot besökare.

Kent Härstedt är besviken på att regeringen inte delar hans åsikt. Nyligen svarade kulturministern att staten inte kan ta ansvar för "alla de personmuseer som finns i Sverige".

– Jag blir upprörd och jag blir besviken. Det här är ju någonting som står bortom partipolitik egentligen. Det här är en av de största internationella svenskarna vi någonsin har haft. Att vi inte förmår att inte bara vårda minnet och arvet, utan att vi inte heller ser potentialen i det här, säger Kent Härstedt.

Hur kommer du gå vidare nu när du har fått nej från regeringen?

– Jag tycker ändå att det är viktigt att man har fått det här svaret, för då vet man att den dörren är stängd och att man då får gå vidare på ett annat sätt. Men när jag tänker på Backåkra menar jag att potentialen är väldigt stor. Man skulle kunna utveckla denna plats till att bli en mötesplats i internationalismens tecken.

Petter Allvin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".