Foto: Melissa Dahlqvist/Sveriges Radio
Skåne

Psykiatrisk rehabilitering flyttas till lantgårdar

Alnarp: ”Vi ska nog klara av det”
1:23 min

Att flytta den gröna rehabiliteringen från lantbruksuniversitetet Alnarp, betyder inte att verksamheten försvinner, i stället utvecklas den. Det går ut på att rehabilitera personer med lätt till måttlig psykiatrisk ohälsa på lantgårdar i stället, något som ska ske i samarbete med bland annat Lantbrukarnas riksförbund LRF.

I dag kom regionens styrande femklöver med en beskrivning på den så kallade naturunderstödda rehabilitering som kommer i stället. Beslutet om den satsningen ska tas av Hälso- och sjukvårdsnämnden på måndag.

– 13 företag med olika inriktning kommer nu att ta emot patienter. Verksameten på Alnarp ligger till grund för detta. Arbetet där grundar för en mer reguljär verksamhet, säger Anders Åkesson (MP), regionråd.

Patrik Grahn, professor på Alnarp, säger så här om att man nu i stället för utbrända ska ta hand om en annan kategori patienter.

– De säger att vi inte ska vara alltför oroliga, vi ska nog få det att fungera. Men det kan bli svårt för de som har svårighet att gå eller är delvis förlamade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".