Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Malmö

Ballongförbud ska förebygga tågstrul

Banförvaltare: ”Innebär inte att vi ska ta ballonger från barn”
1:47 min

Trafikverket har infört ballongförbud på Triangelns station och Malmö central. Anledningen bakom är att borttappade heliumballonger trasslats in kontaktledningar och då lett till explosioner.

Förbudsskyltarna är uppsatta på perrongerna på de båda stationerna, och bara ett stenkast från Malmö central är Malmöfestivalen i full gång. En av dem som kommit dit med sina barn är Camilla Jönsson. Hon har bestämt sig för att följa förbudet.

– Jag tycker det är rätt. Om det är någonting som blir en fara för tågen eller att de ställs in eller blir försenade, så tycker jag att det är rätt. Jag ska åka tåg hem så jag har redan sagt till min son att han inte får någon ballong i dag eftersom vi ska åka tåg, säger hon.

Bredvid en av förbudsskyltarna på Malmö central står Björn Götenqvist som är banförvaltare på trafikverket. Enligt honom är förbudet ett sätt att komma åt problemen med kortslutna kontaktledningar. Det är vid två tidigare tillfällen som borttappade heliumballonger följt med luftflödet med tåget in i tunneln och senare orsakat explosioner.

– Den ena gången så small kontaktledningen av och vi hade ett tåg som blev stående i timmar. Gång nummer två blev det en explosion upp mot taket och det blev så kraftig explosion att det trillade ner betongbitar. Båda de här händelserna är kostsamma och ställer till med mycket, säger Björn Göthenqvist.

Men varför just satsa på ballonger när det kommer till nedrivna kontaktledningar?

– Därför att det är någonting vi kan åtgärda ganska så enkelt. Att tågen river ner kontaktledningar är svårt att förutse. Sen innebär inte ballongförbudet att vi ska ta ballonger från barn eller sticka hål på dem, det handlar mer om att informera om vad som händer om man råkar tappa den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".