1 av 3
De höga svallvågorna i Löderup håller sig inom gränsvärdena enligt rederiet. Foto: Christian Lagebrant/SR
2 av 3
Varningsskyltar är det enda som skyddar mot de höga svallvågorna från färjorna. Invånarna i Löderup är besvikna. Foto: Christian Lagebrant
3 av 3
Foto: Christian Lagebrant/Sveriges Radio
Ystad

Farliga svallvågor i Löderup inom gränsvärdet

Boende: ”Ett barn kan sugas ut i vågorna”
1:36 min

Trots upprepade klagomål från boende i Löderup, kör färjorna till Bornholm på som vanligt.

Löderupsborna menar att svallvågorna från färjorna förstör stranden och gör det farligt att bada. Men det danska rederiet säger att vågorna ligger inom de tillåtna riktvärdena.

– Vi har varit ute på stranden och tittat. Vi har också gjort videoupptagningar, där vi ser att vågorna har blivit mindre, säger Annette Timmermann, presskoordinator på det danska rederiet Faergen.

I början av sommaren ändrade rederiet rutten för Bornholmsfärjan, just för att vågorna mot Löderups strandbad skulle bli mindre. Enligt egna mätningar ligger de nu inom de riktvärden som finns för vågor.

Men för stugägaren Margareta Alfredson i Löberöd, är det en klen tröst. Trots kursändringen slår meterhöga vågor in mot strandbadet. När vågorna kommer går det inte att vara i vattnet.

– Det blir ett sug utåt efter vågorna. Så ett barn, och även en vuxen för den delen, kan sugas ut. Och vågorna kommer under ganska lång tid, säger hon.

Föreningen Löderups strandbad och samfällighetsföreningen har klagat till flera instanser. Just nu pågår utredningar hos både polisen och Transportstyrelsen. Men utredningarna tar lång tid och tillsvidare kör färjorna på som vanligt.

Annette Timmermann understryker att rederiet gör allt de kan för att underlätta för stugägarna i Löderup. Men hon menar att problemen med de stora vågorna vid strandbadet beror på att bryggan där är särskilt utsatt.

– Jag har bara sett bilder på deras brygga, men de har helt klart ett problem eftersom vågorna där inte kan löpa tillbaka ut ordentligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".