Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Malmö-lund

Cykelmotorväg kan bli verklighet

Miljöpartist: ”Ska gå längs järnvägsspåret”
1:07 min

Det finns gott hopp om bättre tider för Lunds och Malmös cyklister, och att den så kallade cykelmotorvägen mellan Malmö och Lund blir verklighet.

Miljöpartisten Karin Svensson Smith är politikern bakom förslaget. Enligt henne är bygget av cykelmotorvägen beroende av hur snart regeringen bygger ut järnvägen.

– Om man ska göra en så gen cykelväg som möjligt, så ska den gå längs järnvägsspåret mellan Malmö och Lund. Och då kan inte den bli byggd förrän man har byggt ut de här fyra spåren. Sen är tanken att den arbetsväg man har när man bygger ska göras om till cykelväg när spåren är färdiga, säger hon.

Svaret på frågan om när järnvägsspåren kan byggas, finns med i höstens proposition från regeringen. Då vet man alltså också när cykelmotorvägen kan stå färdig.

– Man skulle kunna få den färdig till 2018 till exempel, om nu regeringen inte insisterar på att bygga ut motorvägarna. Då har man råd att bygga de här fyra spåren så fort som möjligt. Vi kommunpolitiker kan ju inte sitta med armarna i kors, för vi får ett väldigt starkt tryck från fler och fler människor som vill cykla hela eller delar av vägen mellan Malmö och Lund, säger Karin Svensson Smith (mp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".