Dansk reklamballong problem för svenskt flyg

En åtta meter lång reklamballong från en dansk djurpark har blivit en fråga för svenska flygplatser. Ballongen har rört sig från Odense, över Ven och Markaryd och väntas fortsätta mot Västervik.

Luftfartsverket, LFV, har gått ut med ett informationsmeddelande till berörda flygplatser.

– Vi har kontroll över var den ligger och leder trafiken runt, säger Carl Selling på LFV:s pressjour.

Ballongen slet sig från Odense Zoo vid lunchtid och befann sig vid halv åttatiden över Ven. Den utgör egentligen inget direkt hinder eller fara för flygtrafiken.

– Den rör sig på cirka 900 meters höjd och ligger inte i ett stråk där flygplan normalt rör sig. Vid 19-tiden var det lite besvärligt, för då låg den mellan Danmark och Sverige, och där har man ju inflygningen mot Kastrup.

Enligt Carl Selling är det inte helt ovanligt att den här typen av ballonger sliter sig.

– Det inträffar ungefär var sjätte till åttonde vecka. Det är olika events och jippon, och någon kanske inte fäst ballongen ordentligt.

Enligt LFV:s danska motsvarighet Naviair kommer den att explodera av det naturliga lufttrycket om den kommer över 1000 meters höjd.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".