Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund. Foto: Christian Lagebrant/Sveriges Radio
malmö

Lärarnas riksförbund stöder ny skolorganisation

Metta Fjelkner: ”Välkomnar att man inte smular sönder skolan i Malmö”
1:36 min

På måndag kommer socialdemokraterna i Malmö att besluta om en ny skolorganisation. Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnar förslaget att skolorna flyttas från stadsdelsnämnderna till tre nya centrala nämnder för hela Malmö.

Malmö stad har nyligen fått skarp kritik från Skolinspektionen. Alldeles för få elever når upp till kunskapskraven. Ansvaret för det, lägger Skolinspektionen på kommunledningen, som har styrt skolorna för dåligt.

Därför har Socialdemokraterna i Malmö arbetat fram ett nytt förslag på skolorganisation. Förslaget innebär att ansvaret för skolorna flyttas från stadsdelsnämnderna till tre nya centrala nämnder för hela Malmö. En nämnd för förskolan, en för grundskolan och en för gymnasiet.

Det här är bra tycker Lärarnas Riksförbund, som är för en ökad centralisering av skolan. Det kommer ge en större kompetens hos de som styr skolan, menar Metta Fjelkner.

– Fritidspolitiker i all ära, men skola är ett komplicerat område. Det är mycket lagstiftning och regelverk, och det handlar framför allt om väldigt mycket pengar, säger hon.

Men Eva-Lis Siren som är ordförande för Lärarförbundet, har inte samma åsikt. Hon menar att det inte är organisationsfrågor som är det viktigaste för att höja kunskaperna hos eleverna. Istället ska man satsa på lärarnas kompetens, framför allt i utsatta områden.

– All internationell och svensk forskning visar att det som gör den största skillnaden för elevernas resultat, och ger eleverna möjligheter att lyckas, är välutbildade och kompetenta lärare, säger Eva-Lis Siren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".