1 av 2
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Patienterna Per Hyber och Sinja Nordenhök är båda starkt kritiska till nedskärningarna på SUS. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/SR
Malmö/Lund

Patienter på SUS rasar mot anställningsstopp

Fackordförande: ”Anställningsstoppet skapar oro”
1:17 min

Anställningsstoppet på Skånes universitetssjukhus försvårar personalens arbete och kan också drabba patienterna. Det är viktigt att göra något åt sjukhusens ekonomi, men det här är fel åtgärd, enligt läkarnas fackordförande. Och patienterna själva stämmer in i kritiken.

– Vi tror inte att ett totalt anställningsstopp kan få de önskvärda konsekvenserna att få budgeten i balans. Vi har redan en ansträngd personalsituation. En stor del av vården bygger på att det finns vikarier att tillgå, säger Henrik Östlund, läkare vid SUS och läkarnas fackordförande i Malmö med omnejd.

– Blir vi färre kan det påverka patienterna. Akutdelen måste bemannas, blir vi färre så påverkar det övrig vård och vårdtiderna, säger Henrik Östlund.

Samtidigt är patienterna upprörda över beslutet. Som de tror kommer påverka vårdkvalitén. P4 Malmöhus talade med flera stycken.

– Det verkar ju helt galet, dem har ju redan jättestora problem säger Per Hyber.

– Det leder ju bara till en total massflykt från personalens sida säger Sinja Nordenhök.

– Dem gör som vanligt, sågar längst ned säger Hans Norén som är orolig för hur det kommer påverka vården.

Odd Clausen & Madeleine Fritsch-Lärka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".