Språkresan blev inte vad en lundatjej hade tänkts sig.
Lund

Språkresan blev en mardröm för lundatjej

En Lundatjej fick uppleva en nio månader lång mardrömsresa genom EF Educations språkresor. På sin nio månaders resa till Los Angeles, Tamarindo och Barcelona fick hon utstå allt från sexuella trakasserier till dödsfall.

Det skulle bli ett minne för livet, men kanske inte på det sättet som en tjej från Lund hade tänkt sig. Problemen med EF Educations paketresa till dem tre städerna började redan i LA. Värdfamiljen kunde knappt tala engelska, hon fick äta ensam och ibland köpa sin egen mat. Dessutom skrek pappan åt henne, spottade på golvet och kallade henne fula ord. Vid ett tillfälle blev hon tillsammans med sin resekamrat väckt mitt i natten och utskälld av pappan på grund av stopp i en toalett.

 Inte heller i skolan eller på praktikplatsen fanns önskad kvalitet, bland annat blev hon sexuellt trakasserad av en av sina lärare. Och bristen på information var stor. Hon fick bland annat ingen information om hur hon skulle ta sig till skolan.

Vid en fest, ett så kallat bus party (bussfest) omkom en av hennes kamrater i en olycka, också där var informationen bristfällig.

 Resan blev inte mycket bättre i Tamarindo och Barcelona. Lärarna var nedlåtande och talade engelska med henne, trots att hon var där för att lära sig spanska. Och inte heller i Barcelona fick hon äta tillsammans med sin värdfamilj utan hänvisades till sitt rum med smörgåsar.

I en anmälan till allmänna reklamationsnämnden, ARN, kräver flickan tillbaka hela resans kostnad samt ett skadestånd på totalt närmare åttio tusen kronor. ARN ser ingen anledning att betvivla flickans berättelse och rekommenderar EF Ecucation att betala tillbaka 34 00 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".