Foto: SVTBild
Landskrona

Centrum och öster ska lyftas

Kommunalråd: ”Vill få hit fler som kan stå på egna ben”
1:20 min

I Landskrona satsar nu kommunen och privata företag tillsammans 100 miljoner kronor för att lyfta upp områdena centrum och öster. De här områdena har under lång tid varit föremål för hög arbetslöshet och mycket kriminalitet, och nu vill man vända en negativ trend.

– Det handlar om att rusta upp och lyfta området, men samtidigt att få hit fler personer som kan stå på sina egna ben och klarar sitt vardagliga liv, menar Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona.

För att lyckas med att locka dessa personer till Landskrona ser man nu över vilka fastigheter som behöver rustas upp, och eventuellt river man några byggnader. Målet är också att göra om vissa fastigheter från hyresrätter till bostadsrätter.

Att företag och kommun samarbetar på detta sätt är unikt. Dock tror många av fastighetsbolagen att satsningen kommer löna sig i slutändan.

– Detta kommer ju lyfta kvalitén på våra fastigheter och på staden i allmänhet. Då får vi dels nöjda hyresgäster, och dels ökar värdet på fastigheterna, säger Per Lindström från Lindström fastigheter.

Nu skapas ett företag som ska förvalta dessa 100 miljoner kronor och lyfta områdena öster och centrum i Landskrona. Det kommer dock ta ganska lång tid innan man ser en konkret förändring, menar Torkild Strandberg:

– Detta är ju ett långsiktigt projekt, så jag vill inte säga precis när det ska vara färdigt. Men om ett par år borde man kunna se en förändring, säger Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".