Den varslade personalen på Sony Mobile kan ha en ljus framtid som egenföretagare. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/SR
Lund

EU-pengar kan hjälpa varslade i Lund

"Vi har inga som helst problem att ta emot"
1:55 min

I måndags drog affärsrådgivningsföretaget Teknopol i Lund igång ett nytt projekt. Tanken är att hjälpa folk att starta nya företag efter omstruktureringar i stora bolag. Bara tre dagar senare varslade Sony Mobiles 650 anställda om uppsägning.

Ett lyckligt sammanträffande för många varslade på Sony Mobile som kanske närt en dröm om att starta det där företaget.

– En lycklig slump gör att vi är ovanligt beredda att ta emot folk med nya affärsidéer just nu säger Anders Delsson, vd på Teknopol.

 Det var i juni som det offentligt ägda Teknopol fick sex miljoner kronor för att starta projektet från EU. Affärsrådgivningsföretaget erbjuder kostnadsfri rådgivning för både företagare och folk som än så länge bara sitter på en idé. Och Delsson ser ljust på framtiden för den varslade Sonypersonalen, även om just mobilhårdvara kanske inte är den hetaste framtidsbranschen.

– Men den här extremt avancerade elektronikkunskapen har ju alla möjligheter att utveckla nästa bransch säger Delsson.

 Med tidigare erfarenhet från bland annat det stora varslet på Astra Zeneca och nya pengar från EU tror sig Teknopol ha kapacitet för att hjälpa alla som vill starta eget.

– Det kanske handlar om mellan 20 och 40 individer från Sony som har funderingar på att starta eget. Och det har vi inga som helst problem med att ta emot säger Delsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".