Polisvolontären Sonja-Maria Larsson håller koll på massorna med sin kollega Andreas Svensson. Foto: Christian Lagebrant
Skåne

Stort intresse för att bli polisvolontär

"30 ansökningar redan nu"
1:41 min

I höst ska polisen i Skåne rekrytera och utbilda omkring 80 nya polisvolontärer. Volontärerna ska arbeta tillsammans med polisen, runt om i länet, med att patrullera på stan och hjälpa allmänheten.

Intresset för att bli volontär är stort säger Rickard Hultemark, på taktisk ledning på Polismyndigheten i Skåne.

– Redan nu har jag trettio anmälningar bara till Malmö, säger han.

Tanken med volontärerna, är att de ska fungera som en länk mellan polisen och allmänheten. Förutom i Malmö söker polisen även efter volontärer i Lund, Helsingborg, Landskrona och Hässleholm. Polisen i Skåne har arbetat med volontärer sedan 2010. Hittills har man utbildat 150 stycken, men eftersom volontärerna varit så uppskattade vill polisen nu rekrytera ännu fler.

– Vi har fullt tillräckligt med poliser, det är inte det. Men vi ser att det är väldigt viktigt att vi kan ta del av andra krafter, och att vi får fler vuxna på stan som engagerar sig, säger Rickard Hultemark.

Som polisvolontär får man ingenting betalt. Men pengar är inte allt, säger Sonja-Maria Larsson, som varit volontär i Malmö sedan 2011

– Jag vill jättegärna hjälpa till och skapa trygghet för människorna som bor i Malmö, och även för turisterna kommer till vår stad. Det har hänt väldigt mycket på sistone. Man kan läsa i tidningen ibland om människor som är rädda och som inte vågar gå ut på kvällarna och helgerna, säger hon.

Volontärerna arbetar på sin fritid, och har alltid handledning av en riktig polis, och förutom att patrullera på kvällar hjälper man även till på fotbollsmatcher och festivaler. Men trots att de ibland arbetar sent och i stökiga miljöer, så säger Sonja-Maria Larsson att hon nästan bara får positiva reaktioner från de människor hon möter.

– För min del har jag inte upplevt att någon har varit negativt inställd när jag kommer fram och säger: Ursäkta, så här får du inte göra. Det är jättemånga som kommer fram och kramar oss efteråt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".