Sjöbo

Sluten debatt om Sjöbo Energi

Ordförande: ”Där är sekretess på ärendet”
1:29 min

På onsdag ska kommunfullmäktige i Sjöbo diskutera försäljningen av Sjöbo Energi till elhandelsbolaget Bixia - men debatten kommer inte att vara öppen för allmänheten och press.

Sjöbo Energi som förlorat närmare 500 kunder det senaste året har länge varit en het potatis. Att dörrarna att öppnas först när beslutet ska tas upprör flera av politikerna. 

– Som man ropar får man svar. Frågar du "finns det en möjlighet att vi kan driva detta till fullmäktige inför lyckta dörrar", ger givetvis juristerna det svaret som han vill ha. Hade han frågat "är detta ett ärende man kan ha inför en öppen församling", hade juristerna givetvis svarat ja, säger Lars Lundberg (KD). 

Redan för en vecka sen stod det klart att Sjöbo kommun ska sälja Sjöbo Energi AB till elhandelsbolaget Bixia. Lars Lundberg är inte emot försäljningen, men han tycker att debatten borde vara öppen eftersom han redan från början var emot att bilda ett kommunalt energibolag och att alla diskussioner runt detta bör vara öppna för allmänheten. 

Men enligt kommunfullmäktiges ordförande Thomas Quist (M) som fattat beslutet att stänga dörrarna, handlar det helt och hållet om att skydda de övriga budgivarna som i vilken affär som helst.  

– Detta är precis som i vilken vanlig upphandling som helst. Där är sekretess på ärendet fram till man ska gå till beslut, säger Thomas Quist. 

Kunde det här ha skötts på ett annat sätt? 

– Hade man gett uppdraget till en förvaltning eller en nämnd att utreda det, hade man kunnat hantera ärendet så. Nu har vi valt att det här är en fullmäktigefråga, från alla första början när man diskuterade hur man ska hantera vår elhandel i framtiden. Då äger vi frågan och får hantera den på bästa möjliga sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".