Malmö

Utsatta barn får skolhjälp

Projektledare: ”Utbildning skyddar”
1:30 min

Familjehemsplacerade barn som ofta löper större risk att misslyckas i skolan får nu extra stöd via Malmö stad. Genom projektet SkolFam kartlägger kommunen barnens behov för att sedan ge skolorna och hemmen rätt handledning.

– Många av de här barnen har upplevt många uppbrott och mycket skolbyten och har mycket kunskapsluckor med sig, säger projektledaren Lina Heimer. 

Barn som placeras på familjehem har enligt forskning det tuffare att få godkända betyg. För att motverka detta arbetar nu Malmö stad efter en modell som redan provats i exempelvis Helsingborg, där man fick positiva resultat. 

Tillsammans med psykologer och pedagoger tittar man nu i Malmö på svagheter och styrkor som sammanlagt 22 barn har i sin skolgång, för att sedan ge stöd till lärare och familj. 

– Det handlar om att visa skolorna vilka metoder och insatser man kan göra, exempelvis för att stärka arbetsminnet som kan hjälpa dem i matematik. 

Arbetet är idag igång i tio kommuner och Lina Heimer tror att man genom att stärka barnens skolgång också ökar deras chans till en bättre framtid, utan kriminalitet och arbetslöshet. 

– Utbildning skyddar och om de här barnen klarar årskurs nio med behörighet till gymnasiet så är det ett positivt resultat. 

Hittills har fem barn i Malmö fått kartläggning och den här hjälpen kan även öka resultaten bland eleverna som går på samma skola. 

– Det finns ju andra riskgrupper, till exempel barn som växer upp i familjer med långvarigt försörjningsstöd, som är nyanlända i Sverige. Genom att introducera metoder som hjälper barnen i familjehem så får barn med liknande svårigheter hjälp, säger Lina Heimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".