1 av 8
Anna Hansson njöt av solen utanför det nya huset. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/SR.
2 av 8
3 av 8
Alva Danielsson, provade på bågskytte Foto:Madeleine Fritsch-Lärka/SR
4 av 8
5 av 8
Johanna Håkansson bakade Birkabröd Foto:Madeleine Fritsch-Lärka/SR
6 av 8
Vikingalykta med en skärm gjord av urinblåsan från en gris Foto:Madeleine Fritsch-Lärka/SR
7 av 8
Lotta Jonson, projektledare för den levande vikingautställningen i Löddeköpinge Foto:MAdeleine Fritsch-Lärka/SR
8 av 8
Inuti den nybyggda vikingagården kunde man prova på att fläta korgar och baka bröd Foto:Madeleine Fritsch-Lärka/SR
Löddeköpinge

Fridfullt liv i vikingahus

Viking: ”Nu är det ju bara hippies i Arizona som bygger med kobajs”
1:32 min

På söndagen firades arkeologins dag runtom i landet. På vikingaparken i Löddeköpinge invigdes en helt nybyggd vikingagård.

En av vikingarna Christopher Du Rietz började dagen med en riktig vikingafrukost med fläsk och ägg, stekt i panna över öppen eld. 

- Riktigt charmigt är det faktiskt - och gott också! 

Men vikingatiden var kanske inte så härlig och mysig som den kan framstå för moderna människor.

- Nej, vi romantiserar ju bilden av vår historia. Hur vi än gör måste det bli så. Verkligheten är ingenting någon av oss skulle vilja besöka. Det var grymt, orättvist och odemokratiskt, säger projektledaren Lotta Jonson.

Att bygga upp en vikingagård ser hon ändå som ett sätt att locka folk att lära sig mer om forntiden och även intressera sig för den mindre romantiska bilden.

– Precis, när man blir riktigt intresserad. Man börjar alltid att läsa Kalle Anka, sedan fortsätter man med Dostojevskij – kanske! 

Emil Falck, en annan av vikingarna på plats i det nya huset, tror inte heller att det var särskilt romantiskt på vikingatiden. Men han tycker att den nyinvigda gården är betydligt mysigare än de moderna bostäder vi har idag. 

– Nuförtiden är ju det nästan bara hippies i Arizona-öknen som bygger hus med kobajs. Men det är någonting häftigt med det. Jag kan inte säga vad det är. Det är någonting med stämningen i huset som är väldigt  härligt. Det genuina. Frid, säger Emil Falck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".