Ännu ett vattendrag i Bjuv har drabbats av fiskdöd. Personal från livsmedelsföretaget Findus rensade på söndagen Boserupsbäcken från döda fiskar. Men vad som orsakat den nya fiskdöden är inte klart. Foto: Scanpix
Bjuv/Ängelholm

Fler döda fiskar i Bjuv

Miljöchefen: ”Jag svarar inte mer nu”
0:18 min

På söndagsmorgonen upptäcktes på nytt döda fiskar i Bjuv, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Upptäcken gjordes i Boserupsbäcken av en privatperson på söndagsmorgonen.

En stund senare visade det sig att en man på uppdrag av Findus rensat ån på död fisk under söndagsmorgonen. Boserupsbäcken är ett biflöde till Vege å.

Händelsen dokumenterades och vattenprover togs. En ny anmälan om miljöbrott är nu upprättad med anledning av dagens upptäckt.

En liknande utredning startades för två veckor sedan då omfattande fiskdöd avslöjades i Vege å i Bjuv, som Sveriges Radio tidigare i veckan berättat om. Den orsakades av Findus utsläpp av syreförbrukande organiskt material, vilket gjorde att fisken helt enkelt kvävdes till döds. Händelsen ledde till totalstopp i ärtproduktionen.

Sven Bergman som är miljöchef på Findus vill inte svara på några frågor när Sveriges Radio når honom på söndagseftermiddagen. Nyheterna har även sökt Findus presschef Anna Broekman utan resultat.

Findus vd Jari Latvanen säger till TT att företaget ännu inte vet vad den nya fiskdöden beror på, eller ens om Findus verksamhet har orsakat den. Men enligt honom kan den inte bero på något utsläpp från fabriken.

– Det sker inga utsläpp från anläggningen till Boserupsbäcken, säger han.

Företaget testar regelbundet syrehalterna även i Boserupsbäcken och hade fram till veckoskiftet inte funnit några tecken på onormala förändringar.

TT: Varför rensade ni bort den döda fisken?

– Vi anmälde händelsen till länsstyrelsen och kom överens om att vi skulle samla in de döda fiskarna så att de kan undersökas i laboratorium.

Exakt hur mycket fisk som gått under i Boserupsbäcken är okänt, men det handlar om tusentals fiskar.

Sveriges Radio/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".