Lundastudenter missade sommarjobben. Foto: Tobias Wallin/SR
Lund

Studenter blåstes på sommarjobb

"Man sitter fortfarande och hoppas"
2:02 min

I slutet av våren blev ett fyrtiotal studenter i Lund lovade jobb hela sommaren av bemanningsföretaget Studentconsulting. Men av sommarjobben blev det nästan ingenting. I morgon förhandlar fackförbundet IF Metall åt studenterna om ekonomisk ersättning.

Föräldrar, vänner och partners har denna sommar fått agera räddare för några av de 40-talet drabbade studenterna. För att istället som inplanerat jobba vissa eftermiddagar, har studenterna innan lunchtid samma dag som jobbpasset fått beskedet:

"Hej! Tyvärr behöver vi avboka personal idag. Sms:a att du har sett det här"

Det har blivit mycket sms:ande för Cathrin Malmkvist.

– Det blir ju så varenda dag. Det är inte vecka för vecka utan varje dag. Så man sitter fortfarande och hoppas att man får jobba, men blir besviken vecka efter vecka.

Studentconsulting erbjuder studenter jobb genom att anställa dem och sedan hyra ut dem som personal till andra företag som behöver arbetskraft. Pernilla Ambratt är chef på Studentconsulting och förklarar att studenternas situation beror på att företaget som ska ta emot dem, har beräknat fel.

– Vi fick en prognos av den här kunden inför sommaren, som tyvärr inte stämt in överhuvudtaget. Det är mycket olyckligt, men vi har inte sagt till studenter att inte söka andra jobb.

Men studenterna menar att det är just vad de har blivit tillsagda. De har uppmanats att inte söka andra jobb och de har utlovats heltidsarbete för sommaren. Detta tycker IF Metalls ombudsman Johan Sandberg, inte är okej.

– De har blivit lovade att jobba och bokat upp sig en lång tid. Kontentan är att om det är okej att göra på det sättet, är studenterna rättslösa. 

Företaget säger att situationen är exceptionell för just den här sommaren och är redo att kompensera studenterna.

– Det är intressant att det kommer efter att media blivit inkopplat. Men det är självklart positivt att man kan tänka sig det, säger Johan Sandberg.

I morgon träffar facken Studentconsulting för att förhandla om ekonomisk ersättning till Lundastudenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".