Foto: G4S
Malmö

Brev till G4S vållar politisk strid

1:49 min

Kommunledningen i Malmö tänker kräva svar från säkerhetsföretaget G4S om deras verksamhet i Israel. Oppositionen är kritisk och anser att kommunen redan har fått svar.

I morgon ska kommunstyrelsen i Malmö diskutera ett brev som ska skickas till säkerhetsföretaget G4S som kommunen anlitar för väktartjänster. Anledningen är att flera personer har hört av sig och ifrågasatt att kommunen anlitar företaget som kritiseras för sin verksamhet på ockuperade områden på Västbanken.

- Vi vill ju veta hur de ser på att Malmöborna är väldigt kritiska i många avseenden till den här verksamheten som moderkoncernen gör, säger Lari Pitkä-Kangas (MP), ansvarigt kommunalråd.

G4S har i flera år kritiserats för verksamheten i sitt israeliska dotterbolag som förser gränskontroller på Västbanken med utrustning och fängelser där med säkerhetssystem. Men det här är inget som kommunen borde ägna sig åt anser oppositionsrådet Anja Sonesson (M).

- Framförallt eftersom man aldrig någonsin har synpunkter på andra länder och andra företag där man också ifrågasätter arbetet med mänskliga rättigheter, säger hon.

Hon ser brevet som ett försök av kommunen att bedriva utrikespolitik och hänvisar också till information som G4S skickade i våras. Där framgår det att företaget inte anser att man bryter mot internationell lag, men att de kritiserade kontrakten på Västbanken inte ska förnyas.

- Den svenska avdelningen av det här företaget som jobbar i Malmö, har inte kopplingarna till verksamheten i Israel. De ingår i en koncern där man också har arbete i Israel. Vi har fått den förklaringen, den är god nog för mig, säger Anja Sonesson.

De frågor som kommunen ställer i brevet handlar om hur G4S Sverige bemöter kritiken och om företagets arbete med mänskliga rättigheter. Men det är inte aktuellt att bryta kontraktet om man inte är nöjd med svaret. Då måste företaget först ha fällts i domstol, enligt Lari Pitkä-Kangas. Han tillbakavisar också Anja Sonessons kritik om att brevet är ett försök att bedriva utrikespolitik, som kommuner inte får syssla med.

- Det vi gör är att vi ställer frågor som är relevanta i relation till att vi har ett avtal och att människor uppmärksammar detta och är väldigt kritiska, säger Lari Pitkä-Kangas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista