Här sitter Malmös nya företagslots och hjälper kommunens företagare med lite allt möjligt. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka.
Malmö

Malmö samordnar företagshjälp

1:40 min

Genom att sammanföra representanter från sex olika förvaltningar hoppas Malmö stad kunna underlätta för företagare som behöver hjälp med att starta upp eller utveckla sin verksamheter. Istället för att ringa runt till flera olika ställen kan man nu som företagare genom ett enda telefonsamtal få svar på allt man behöver veta.

I ett litet rum i ett hus mitt emot stadshuset sitter en representant vardera från miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, gatukontoret och näringslivskontoret på plats framför stora dataskärmar för att tillsammans hjälpa till att svara på frågor som kommer in både på mejl och telefon.

Fyra dagar i veckan turas sex olika förvaltningar om att svara på frågor och tanken är att man på det här sättet ska kunna korta handläggningstiderna så långt som möjligt.

Här kan redan etablerade företagare få hjälp men främst är det de som vill starta nya företag som hör av sig och då är det mycket och tänka på.

Att starta restaurang, som är en av de vanligaste ärendena man får in, kan exempelvis vara en djungel som man lätt går vilse i om man inte vet hur man ska gå till väga berättar Thomas Ohlsson från gatukontoret:

– Det krävs ju bygglov och lov från miljöförvaltningen, alkoholtillstånd och ett okej från gatukontoret om man vill ha uteservering så de ska ju runt till många instanser innan de får svar. Här slipper man den frustrationen för här sitter vi ju samlade och kan ge svar direkt.

Förutom att de företagare som ringer hit snabbare kan få svar och komma igång är det här ett arbetsätt som ger en hel del andra fördelar berättar Maria Bengtsson från stadsbyggnadskontoret.

– Jo det är en fantastisk möjlighet för oss alla. Vi hjälper varandra och lär oss samtidigt mer om varandras arbete och blir kunniga på alla olika områden som rör företagare. Det är verkligen roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista