SAS har kallat till styrelsemöte på söndagen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Skåne/Danmark

Förhandlingar in i det sista om SAS

Förhandlingarna mellan kabinfacken och SAS drog igång igen klockan 9.00 på söndagsmorgonen. Det svenska kabinfacket samarbetar med sina danska och norska motsvarigheter för att försöka få fram ett nytt avtal.

– Vi har lämnat in ett gemensamt förslag, i fredags. Det är delarna i det som vi nu diskuterar. Företaget har sagt att man vill ha likadana villkor i de olika länderna och därför samverkar vi, säger Jennie Zetterström, pressekreterare på Unionen, till TT.

TT: Kommer ni att hinna nå en lösning i dag?

– Det kan jag inte svara på. Vi jobbar på med det här.

SAS konstaterar i ett pressmeddelande på förmiddagen att intensiva förhandlingar förts under de senaste dygnen. "Tyvärr finns det ingen överenskommelse med någon förening ännu”, skriver bolaget.

Förhandlingarna fortsätter nu, innan SAS styrelse sammanträder senare i dag måste en lösning vara i hamn.

"På mötet ska styrelsen besluta om förutsättningarna för att genomföra planen finns. Ett fullständigt genomförande av planen är en förutsättning för att bankerna och huvudägarna ska göra en kredit tillgänglig. Fram till styrelsemötet arbetas det intensivt för att nå en överenskommelse om nya kollektivavtal, och därmed säkra SAS framtid”, skriver bolaget.

SAS bekräftar för TT att förhandlingarna har återupptagits, men vill inte säga något om det bud som pilotfacken lämnade under natten.

– Vi kommenterar inte olika utspel från de fackliga föreningarna eller detaljer från förhandlingarna. Vi kommunicerar när vi har helheten på plats, säger SAS presschef Elisabeth Manzi.

Hon vill inte heller uppge var SAS styrelsemöte ska äga rum i dag, men säger att en tid och plats har bestämts.

Även pilotfackens förhandlingar är igång igen, efter att de lämnat ett förslag på nytt avtal till SAS i natt.

– Vi har lämnat ett gemensamt bud. Vi har ett och samma kollektivavtal så vi förhandlar alltid tillsammans, säger Rebecca Rosenvinge, kommunikatör på Svensk Pilotförening.

Hur budet har mottagits av SAS ledning vill hon inte kommentera.

Jens Lippestad, ordförande för de norska SAS-piloterna och pilotföreningarnas förhandlingsledare sa tidigare i morse att "budet tillmötesgår SAS på alla de områden som efterfrågats och gör att förhandlingarna ska kunna avslutas på ett framgångsrikt sätt".

Den danska nyhetsbyrån Ritzau erfor under söndagsmorgonen att piloternas bud till SAS inte är i närheten av att uppfylla ledningens krav och att förhandlingarna fortsätter, erfar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Förhandlingarna i Köpenhamn inleddes i fredags och väntas pågå hela helgen.

SAS har vägrat avslöja både tid och plats för mötet som kan avgöra bolagets framtid.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista