Onkologen riskerar att få stänga avdelningar på grund av anställningsstoppet. Vad händer då undrar Socialstyrelsen. Arkivbild: Petra Haupt
Skåne

Socialstyrelsen kräver svar om SUS besparingar

Anna Dahlbeck rapporterar
1:01 min

Socialstyrelsen begär att Region Skåne förklarar hur patientsäkerheten ska garanteras i samband med besparingarna på Universitetssjukhuset.

Regionen kommer i synnerhet att undersöka läget på Onkologen. I förra veckan berättade P4 Malmöhus att minst en av klinkens avdelningar riskerar att stängas på grund av anställningsstoppet.

Analysen kommer ligga till grund för hur Region Skåne bemöter Socialstyrelsens krav på svar om hur sjukhuset faktiskt klarar att garantera patientsäkerheten trots neddragningarna.

– Jag har stort förtroende för att SUS ledning hanterar situationen. Samtidigt tar vi intryck av hur medarbetarna upplever sin arbetssituation. Med stöd av analysen kan ledningen föra en dialog om hur resurserna bäst används för att lösa uppgiften, säger vårdproduktionsutskottets ordförande Michael Sandin.

Senast den 12:e december ska regionens rapport redovisas för vårdproduktionsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".