Foto: Tobias Wallin/Sveriges radio

Sänkt straff för mord

1:46 min

Hovrätten över Skåne och Blekinge sänker straffet för den 46-årige man som i februari i år högg ner sin före detta sambo i stadsdelen Lugnet i Malmö. I tingsrätten dömdes mannen till livstids fängelse, men hovrätten sänker straffet till 17 års fängelse.

Mannen hade överklagat domen i tingsrätten och ville att han skulle fällas för dråp, inte mord och att straffet skulle bli tidsbestämt. Han menar att han led av en depression och på grund av den och medicinerna inte kunde kontrollera vad han gjorde och inte heller förstod det.

Det håller inte hovrätten med om, precis som tingsrätten anser hovrätten att mordet var planerat i förväg.

Paret hade separerat sommaren 2011. I november samma år dömdes han för att ha hållit henne fången några timmar till ett års fängelse, men släpptes i avvaktan på att avtjäna sitt straff. Han hade besöksförbud, men lyckades lista ut var kvinnan bodde.

Dagen före mordet, träffades paret i tingsrätten. Kvinnan hade krävt ensam vårdnad om barnen. Då förstod mannen att han förmodligen inte skulle få träffa flickorna på många år, och att kvinnan tänkte flytta. Senast då, anser domstolen att han bestämde sig för att mörda henne.

Vittnen som såg mordet den 17 februari berättar om flickorna som skrek, om hur mannen var helt lugn och om kvinnan som blödde kraftigt där hon låg på marken.

Hovrätten anser att mordet var planerat och att det är försvårande att det begicks inför ögonen på barnen, att det var hänsynslöst och grymt, men ändå inte att det tillhör de allvarliga fall där lagen säger att livstids straff ska dömas ut.

Därför sänker hovrätten straffet till 17 års fängelse, i det straffet ingår inte den fängelsedom på ett år som 46-åringen aldrig hann avtjäna. Därmed är han i praktiken dömd till 18 års fängelse, det näst strängaste straff som kan dömas ut i Sverige. Precis som i tingsrätten frias han från åtalet om grovt olaga hot mot sina döttrar i samband med mordet.

En av de två nämndemännen i rätten var inte enig om domen, utan ville att mannen skulle dömas till livstids fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista