Professor Massoud Kamali, tidigare statlig integrationsutredare. Foto: Karin Malmhav/Scanpix
Malmö

”Bristande politisk vilja bakom segregationen"

Professor: ”Marginaliserade väljer att isolera sig”
1:27 min

Professor Massoud Kamali, forskare och debattör, menar att en viktig orsak till den stora segregationen i Malmö är bristande politisk vilja. Vid sitt tal till deltagarna vid en stor integrationskonferens i Malmö hävdade han också att det inte är arbete eller arbetslöshet som avgör om man blir integrerad eller segregerad.

– Integration är att delta i samhället på alla villkor och inte välja själv och bara delta i vissa delar. Problemet med Malmö är marginaliseringen av en stor grupp människor som inte har tillgång till inflytande i samhället. Amerikansk forskning visar att grupper som marginaliseras och segregeras bostadsmässigt, själva också  sedan väljer att isolera sig, säger Massoud Kamali, professor.

Professor Massoud Kamali, som bor i Uppsala och jobbar vid Mittuniversitetet i Östersund, är tidigare statlig utredare om makt, integration och strukturell diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".