Skåningarna Marcella Blegel och Therese John Mendy ska delta i den tio veckor långa utbildningen. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio.
sverige

Unga får testa på det militära livet

1:43 min

Nu rycker 500 personer med utländsk bakgrund in för en tio veckor lång utbildning inom Försvaret. Förhoppningen är att arbetslösa unga ska få testa på en militär karriär samtidigt som Försvaret kan anställa personer som talar utomeuropeiska språk.

En av skåningarna som nu ryckt in på LV 6 i Halmstad är Marcella Blegel från Ängelholm.

– Min pappa var militär och han har berättat historier om hur kul de var och vilken bra gemenskap de hade. Han har fortfarande kontakt med sina kompisar från den tiden. Sen gillar jag fysisk aktivitet så det här kanske passar mig.

Vad skulle ditt drömjobb vara inom Försvarsmakten?

– Jag skulle vilja bli fallskärmsjägare.

På  LV6 i Halmstad var det 125 personer , varav 40 skåningar som  igår inledde den tio veckor långa utbildningen där man bland annat ska få prova på livet i fält, lära sig om överlevnad , prova olika simulatorer och om man vill även testa på att skjuta.

Det är Försvaret tillsammans med Arbetsförmedlingen som ligger bakom utbildningen som förutom i Halmstad också hålls i Karlskrona, Skövde och Boden. Sammanlagt ska 500 personer få känna på militärlivet.

Arbetsförmedlingen vill ge unga arbetslösa en chans att testa på ett yrke och Försvaret hoppas kunna rekrytera personer som pratar utomeuropeiska språk flytande och som dessutom är har kunskap om andra kulturer. 

När de tio veckorna är över är förhoppningen att vissa elever ska söka sig till en militär karriär. Therese John Mendy  från Landskrona hoppas att den här utbildningen ska kunna leda henne vidare i yrkeslivet.

– Jag är jätteintresserad av att bli pilot och det kan man ju bli inom det militära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista