Imamen Saeed Azam vill inte att konflikten i Gaza flyttar till Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Dialogforum vill inte ha våldet hit

Imam: ”Vi måste göra som profeten Mohammed”
1:38 min

Dialogforum i Malmö manar Malmöborna att inte låta det upptrappade våldet mellan Gaza och Israel spilla över på konflikter mellan Malmöbor.

JUST NU: Israel och Hamas är överens om vapenvila i Gaza, uppger Hamas enligt flera medier. Vapenvilan träder i kraft klockan 23.

I en gemensam avsiktsförklaring som publiceras på Malmö stads hemsida skriver Dialogforum att ingen av Malmös 300 000 invånare kan hållas ansvariga för den händelseutveckling som pågår i Mellanöstern.

– Vi måste göra som profeten Mohammed, när hans judiske grannes barn var sjukt besökte han honom. Om någon gör fel i andra länder kan vi inte säga att det är ditt fel till någon som bor i Malmö eller Sverige, säger Saeed Azam, imam och en av dem som undertecknat avsiktsförklaringen.

Övriga undertecknare är Ala-Eddin Al-Qut, ordförande för det islamiska förbundet i Malmö, Bejzat Becirov, ordförande för Islamic Center, Fred Kahn, ordförande för den judiska församlingen och Björn Lagerbäck som är samordningsansvarig för Dialogforum.

Dialogforum, som ursprungligen var ett förslag från Saeed Azam, har som syfte att motverka religiös och etnisk diskriminering i Malmö. Det bildades i kölvattnet av debatten kring antisemitism som Malmös judar utsätts för.

Tidigare när våldet blossat upp mellan israeler och palestinier har det lett till konflikter även i Malmö. Den här gången har det hittills inte skett.

– Ja, vi får hoppas att det förblir så, säger Fred Kahn, ordförande för judiska församlingen. 

Är du nöjd med arbetet i Dialogforum?

– Nöjd kan man aldrig vara, men det är en bra början och jag tror att vi kommer att hitta strukturer för det här och dessutom så visar ju detta att vi kan sätta oss ner tillsammans och skriva en avsiktsförklaring är ju ändå något positivt som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".