Omar Daoud butiksägare Foto:Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Helsingborg

Söderbutiker kämpar för sin överlevnad

Butiksägare:”För lite folk”
3:04 min

Sedan köpcentret Väla byggt ut och Systembolaget lämnat Södergatan i Helsingborg har flera butiker slagit igen portarna. Och det får effekter för de handlare som är kvar.

 – Det påverkar alla på Söder, men vem tar ansvar säger Omar Daoud, butikschef på en konfektbutik på Söder.

Socialdemokraten och söderbon Ingela Andersson vill öka flödet av människor på söder genom att bygga fler bostäder, på så sätt tror hon att handeln kan hållas vid liv. Men hon vill också uppmana söderborna att vara sin stadsdel trogna och handla på hemmaplan för att butiksdöden inte ska spridas mer.

Claes Malmberg på Helsingborgs Näringslivskontor säger att det vi ser på söder just nu är ett resultat av lågkonjunkturen, och det går att vända skutan genom samverkan och hårt arbete, något som tidigare resulterat i kvälls- och söndagsöppet, samt gratis parkering.

Söderbesökaren Arica Jacoboaia efterlyser fler arbetstillfällen.

– Att affärer lägger ner känns tråkigt. Jag tycker man måste skapa fler arbetstillfällen för att kunna behålla de butiker som finns kvar säger Arica Jacoboaia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".