Åstorp

Antalet arbetstillfällen ökar i Åstorp

1:24 min

Sedan 1985 har Åstorps kommun vuxit sakta men säkert både vad gäller antalet invånare och arbetstillfällen, även om det varierar lite mellan olika år och branscher.

När det gäller befolkningstillväxten har kommunen som mål att öka med 150 personer om året för att nå 17000 invånare 2030. Idag bor det knappt femtontusen personer där.

Men snart blir det två till för i december lämnar Annie Persson och Ahmad Naderi Helsingborg till förmån för Åstorp och den nyköpta villan i Nyvång.

– Vi ville lämna lägenheten och Helsingborg och flytta till ett hus och det var bara vissa områden vi klarade av, säger Ahmad Naderi. Vi tittade ut mot Ödåkra och Nyvång och var på en del visningar och så hamnade vi här.

Än har de inte fått nycklar till huset så det är med längtan i blick de spanar mot huset från den lilla bygatan utanför.

– Det känns overkligt och spännande, säger Annie Persson.

Åkrar breder ut sig på ömse sidor och kontrasten är markant jämfört med stadslivet på Planteringen i södra Helsingborg. Men det är ändå nära till stan, tycker de.

Mellan åren 2005 och 2009 var det ovanligt många som flyttade till kommunen, och enligt näringsutvecklare Susann Eriksson, berodde det på att många bostäder blev färdiga då. Som mest flyttade 348 personer till kommunen 2007, förra året var det mer måttliga 52.

Närhet till naturen och Söderåsen, ett varierat näringsliv och inte minst goda kommunikationer är argument som kommunen lyfter fram för att locka till sig nya Åstorpsbor.

Och så finns det ett argument till som kan vara nog så avgörande: Priset.

– Det hade rätt stor betydelse eftersom vi hade vissa krav. Det här huset svarar på dem och det är mycket hus för pengarna, säger Ahmad Naderi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista