Avdelningschef Sara van Lunteren visar det färdiga studenthuset. Foto: Ehsan Noorozi/Sveriges Radio
Lund

Nya studentlägenheter ska stå i tio år

1:17 min

200 nya studentbostäder byggs just nu i Lund. Det handlar om temporära bostäder som byggs på mark som ägs av Akademiska hus, och som sedan hyrs av Lunds universitet.

I dag invigdes första etappen på Ole Römers väg vid tekniska högskolan och Ideon.

– 40 lägenheter blir klara nu, och sedan kommer det att vara ett ganska snabbt tempo. I mars ska det vara fem hus här, säger Sara van Lunteren, som är avdelningschef för bostadsverksamheten inom Lunds universitet.

Lägenheterna är färdigbyggda i Kina och sedan nedmonterade och transporterade över havet i 30 dagar till Lund. Väl på plats sätts bitarna ihop till lägenheter och fogas ihop till hus.

Lägenheterna är på 23 kvadratmeter, har pentry, helkaklat badrum och balkong. Hyran är på 4500 kronor i månaden, inklusive el och internet.

– Med det här läget, att man slipper pendla, så har man råd med det, säger Sara van Lunteren. Det är inte billigt men det är ett okej pris.

Planen är att lägenheterna ska stå på platsen i tio år.

– Om vi får behålla marken, och det visar sig att husen har så bra kvalitet som det verkar, så vill vi att de ska vara kvar sedan också, säger Sara van Lunteren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista